Hoe verft u een blokhut?

Wilt u uw blokhut in de tuin verven, maar weet u niet hoe? Door een nieuwe laag verf aan te brengen geeft u de blokhut én uw tuin een andere uitstraling en biedt u tegelijkertijd bescherming tegen vocht, zonlicht en andere weersinvloeden. Zo kan u langer genieten van uw blokhut. We geven antwoord op de vraag: Hoe verft u een blokhut?

Welke verf heeft u nodig?

Voor het schilderen van een blokhut is het belangrijk om verf te kiezen die geschikt is voor buitenoppervlakken en hout. Acrylverf is een populaire keuze vanwege de duurzaamheid en weerbestendigheid. Kies voor een verf met een hoog pigmentgehalte en Uv-bescherming om verkleuring door de zon te voorkomen. Verf op waterbasis is over het algemeen beter voor het milieu en makkelijker schoon te maken dan oplosmiddelhoudende verf.

Welke beits heeft u nodig voor een blokhut?

Beits helpt bij het beschermen van hout tegen weersinvloeden en vocht. Hierdoor blijft de kleur langer behouden en wordt de levensduur van de blokhut aanzienlijk verlengd. Er bestaat zowel dekkende als transparante kleuren beits. Kiest u voor een transparante kleur, dan blijft de natuurlijke houtkleur behouden. Bij dekkende beits blijft de houtstructuur en houtnerf licht zichtbaar. Een volledig dekkende beits biedt de meeste bescherming tegen Uv-stralen. Het is in ieder geval belangrijk dat de beits elastisch en dampdoorlatend is, omdat dit helpt om de verf minder snel te laten bladderen.

Stap-voor-stap handleiding: Hoe verft u een blokhut?

Weten hoe u een blokhut verft? Door onderstaand stappenplan te volgen, krijgt u een duidelijker beeld welke stappen u moet ondernemen om uw blokhut te verven.

Stap 1: Schoonmaken en oude verflagen verwijderen

Voordat het echte werk begint, moet u eerst alle sloten, scharnieren en deurknoppen verwijderen. Maak vervolgens de blokhut schoon en verwijder vuil en losse verf met een hogedrukreiniger. Zitten er nog oude verflagen op het hout? Ook dit moet u eerst verwijderen met schuurpapier of een schuurmachine. Zo komt u tot een mooier eindresultaat.

Stap 2: Ontvet het hout

Het is belangrijk voor de hechting om het hout na het reinigen te ontvetten. Dit zorgt voor een goede hechting tussen de ondergrond en de eerste verflaag.

Stap 3: Impregneren

Is het hout net nieuw gekocht en nog onbehandeld? Dan is het verstandig om dit hout eerst te impregneren. U krijgt dan gelijk een goede ondergrond en u heeft minder beits nodig voor geïmpregneerd hout. Het aanbrengen van het impregneermiddel moet op al het hout gebeuren, ook eventueel aan de binnenkant van de blokhut.

Stap 4: Hout schuren

Wanneer de impregneerlaag opgedroogd is, kunt u gladgeschaafd hout licht opschuren met fijn schuurpapier. Maak vervolgens de blokhut stofvrij met een zachte borstel.

Stap 5: Beits aanbrengen

Nu alle voorbereidingen zijn getroffen, kan u beginnen met het aanbrengen van de beits. Breng de laag beits aan met een kwast of verfspuit. Vergeet ook niet de binnenkant van uw blokhut te beitsen, zo voorkomt u aantasting van het hout. Nog een tip: beits niet in de volle zon, anders ontstaan er mogelijk blaasjes in het hout. Laat de beits volledig drogen voordat u verdergaat.

Stap 6: Verven

Is de beits volledig gedroogd? Dan mag u eindelijk gaan verven! Het perfecte moment om te schilderen is bij een temperatuur van 15 graden of hoger, dan is de verf na 24 uur overschilderbaar en na drie dagen volledig watervast. Breng een eerste laag verf aan met een kwast of verfspuit. Laat de verf drogen volgens de instructies van de fabrikant. Wacht in ieder geval tot de eerste verflaag stofdroog is en verf daarna de tweede laag. Controleer of er nog plekken zijn waar de verf niet volledig dekkend is en werk deze bij. De precieze droogtijd hangt af van de temperatuur en luchtvochtigheid.

Stap 7: Afwerken

Tot slot volgt de afwerking en afronding. Maak de kwasten schoon met water en zeep, reinig het eventueel na met wasbenzine. Zodra de verf gedroogd is, kan alles wat u verwijderd heeft weer teruggezet worden.

Advies gewenst? Neem contact op met een specialist

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste beits en verf? Neem dan contact op met de specialisten van Fries Houtbouw. We zijn gespecialiseerd in het maken van een blokhut op maat. U kunt contact opnemen door te bellen naar 06- 21680171 of een e-mail te sturen.

Lees ook onze eerder geschreven blogs met de onderwerpen: ‘Wat kost een blokhut’, ‘Hoe bouwt u een blokhut deel 1’ en ‘Hoe bouwt u een blokhut deel 2’.

Comments are closed.