Hoe bouwt u een blokhut?

Hoe bouwt u een blokhut voor in uw achtertuin? Wat zijn de afmetingen die een blokhut mogen hebben? En heeft u een bouwvergunning nodig om deze blokhut te kunnen bouwen? Fries Houtbouw is een ervaren bouwer van maatwerk blokhutten. Wij vertellen u graag meer over het bouwen van een blokhut.

Een blokhut in de tuin bouwen

Een blokhut is ideaal om te gebruiken als fietsenstalling of opbergruimte. Daarnaast is de toevoeging van een blokhut ook dé manier om sfeer te creëren in uw tuin. Een houten blokhut is tegenwoordig niet meer weg te denken in een tuin en u kunt ervoor kiezen om er zelf een te bouwen of het over te laten aan een professional. Bouwt u er zelf een? Dan raden we het aan om onderzoek te doen naar het meest geschikte materiaal, bouwvergunningen en de fundering. Laat u het over aan een professional? Dan profiteert u van alle expertise.

Met de brede kennis van een ervaren blokhutbouwer stelt u eenvoudig een blokhut op maat volledig naar wens samen. U kiest voor het design, de materialen en uiteindelijk of u het zelf gaat monteren of dit door een professional laat doen.

Heeft u een bouwvergunning nodig voor een blokhut?

In Nederland zijn er bepaalde regels en wetten omtrent het bouwen van bijgebouwen zoals blokhutten en tuinhuisjes. Dit heeft allemaal te maken met de bouwvergunning vanuit het Bouwbesluit. In de afgelopen jaren zijn de regels versoepeld en heeft u zelden nog een bouwvergunning nodig.

De voorwaarden

Wij kunnen u geruststellen dat u voor de bouw van de meeste blokhutten geen vergunning nodig heeft. Daarvoor moet u wel aan een aantal verschillende voorwaarden voldoen. In het volgende overzicht leest u wat deze voorwaarden zijn.

  1. De blokhut wordt bij het hoofdgebouw (de woning) gebouwd
  2. De blokhut wordt op de grond gebouwd
  3. De blokhut bestaat uit één laag (verdieping)
  4. De blokhut wordt alleen voor woongenot gebruikt
  5. Er zit minimaal 1 meter afstand van de weg of openbaar groen wanneer u op uw achtererf bouwt
  6. De maximale hoogte van het daknok is 3 meter
  7. De blokhut mag niet meer dan de helft van uw achtererf innemen
  8. De blokhut mag alleen gebouwd worden bij een permanente woning
  9. De blokhut mag niet groter zijn dan 30 m²
  10. De blokhut moet op meer dan 2,5 meter afstand van het hoofdgebouw staan

Een blokhut op uw voorerf

Woont u in een rijtjeshuis of twee-onder-een-kapwoning en wilt u een blokhut op uw voorerf? Dan geldt uiteraard dat uw voortuin uw voorerf en uw achtertuin uw achtererf is en u een vergunning aan moet vragen. Dit heeft met het Bestemmingsplan van de gemeente te maken. Ook in het geval van een beschermde woning of monument, raden we u aan om informatie op te vragen over het Bestemmingsplan. Voor meer informatie kunt u de brochure van de Rijksoverheid raadplegen.

Heeft u een fundering nodig voor een blokhut?

Men onderschat het vaak, de voorbereiding voor het plaatsen van een blokhut. Een waterpas fundering is essentieel voor elke blokhut. Waarom dit zo is? Wanneer er geen sprake is van een fundering, is het mogelijk dat u onnodige problemen voor uzelf veroorzaakt. Enkele voorbeelden zijn het verzakken van uw blokhut, houtrot en ramen en deuren die niet goed openen en sluiten. Kort gezegd: ja, u heeft een fundering nodig voor uw blokhut. Deze ondergrond voor uw houten blokhut bestaat uit beton of betontegels.

De grootte en hoogte van een blokhut

Er zijn regels verbonden aan hoe groot en hoog een blokhut mag zijn. Dit heeft te maken met uw perceel en op welke afstand het bijgebouw van het hoofdgebouw ligt.

Hoe groot mag een blokhut zijn?

De overheid heeft vastgesteld hoe groot het maximaal te bebouwen gebied is waarop u vergunningsvrij mag bouwen. Dit vastgestelde stuk bebouwingsgebied is een bepaald percentage van uw totale achtererf. Het komt er dus op neer dat dit percentage sterk afhankelijk is van de grootte van uw tuin. Wanneer u onder dit percentage blijft, hoeft u geen bouwvergunning aan te vragen.

Is uw bebouwingsgebied kleiner dan 100 m², dan mag uw blokhut niet meer dan 50% opnemen. Wanneer uw bebouwingsgebied groter dan 100 m² en kleiner of gelijk aan 300 m² is, mag u 20% bebouwen van het deel dat groter is dan 100 m². Bij een bebouwingsgebied van meer dan 300 m² is dit percentage 10%.

Hoe hoog mag een blokhut zijn?

Ook de vergunningsvrije hoogte van uw blokhut is afhankelijk van de afstand van het hoofdgebouw (uw woning) en de hoogte van het plafond van de begane grond. Binnen de 4 meter van het hoofdgebouw af, mag de hoogte niet meer bedragen dan 30 cm boven het plafond van de begane grond van uw hoofdgebouw. Buiten het 4 meter gebied, mag uw blokhut maximaal 3 meter hoog zijn en mag de daknok maximaal 5 meter hoog zijn.

Wat weegt een blokhut?

Het gewicht van een blokhut ligt doorgaans al ruim boven de 1.000 kg. Dit komt door alle verschillende onderdelen, materialen en meer. Wanneer u een blokhut in samenwerking met Fries Houtbouw samenstelt, leveren wij het bouwpakket bij u thuis of waar u ook uw blokhut wilt bouwen. Het is niet nodig om de het bouwpakket zelf te vervoeren en ook tijdens de bouw heeft u de keuze of u het zelf gaat monteren of dit door onze ervaren vakmannen laat doen.

Blokhut op maat bouwen door Fries Houtbouw

Een mooie blokhut op maat bouwen doet u in samenwerking met Fries Houtbouw. U geeft u specifieke wensen door en wij helpen u met het samenstellen van een maatwerk blokhut. Meer weten? Neem contact op via ons contactformulier of vraag een offerte aan.

Comments are closed.