Hoe bouwt u een blokhut? Deel 2

In deel 1 van het blogartikel ‘Hoe bouwt u een blokhut’ vertelden we over onder andere de toegestane afmetingen van een blokhut, eventuele vergunningen, de fundering van een blokhut en het gewicht van een blokhut. In dit blogartikel wijden we verder uit over het bouwen van een blokhut, specifiek gericht op het isoleren van een blokhut. Want kunt u in een blokhut eigenlijk isoleren, en hoe doet u dat? En welk materiaal gebruikt u daar voor? Dat en meer leest u in dit blogartikel.

Kun je een blokhut isoleren?

Het is zeker mogelijk om een blokhut te isoleren. Het is alleen niet in alle gevallen nodig om deze te isoleren. Heeft u niet de intentie om de blokhut te isoleren? In dat geval biedt het isoleren van de blokhut geen meerwaarde. Isolatie zorgt er namelijk niet voor dat het warm wordt in de blokhut, maar houdt warmte vast die gecreëerd is door de verwarming. Uiteraard kan isolatie warmte ook tegenhouden. Isolatie in bijvoorbeeld de vorm van vloerisolatie houdt ook kou tegen, maar in de meeste gevallen komt deze isolatie optimaal tot z’n recht wanneer de blokhut verwarmd wordt.

Hoe isoleer je een blokhut?

Wanneer u in uw blokhut zit, is het wel zo prettig dat deze aangenaam warm is. Voor het vasthouden van de warmte in uw blokhut, is het van belang om de wanden van de hut te isoleren. In het geval van een blokhut, draait het voornamelijk om thermische isolatie, ook wel warmte-isolatie genoemd. Op deze manier kunt u de hut gebruiken als een verlengde van de woonkamer, of als een extra werkplek. En dat zonder veel te stoken, waardoor u bespaart op uw energierekening. Wanneer u optimaal wilt isoleren, isoleert u niet alleen de wanden, maar ook de vloer en het plafond. Hiervoor kunt u gebruik maken van steenwol of glaswol.

Wanden isoleren

Voor optimale isolatie isoleert u de binnenzijde van de buitenwanden, en de binnenkant van het dak. U isoleert de wanden door met behulp van houten balken een dubbele wand te realiseren, waar u bijvoorbeeld steenwol of glaswol tussen plaatst. Houd hierbij rekening met het feit dat u een luchtlaag open moet laten, zodat de luchtcirculatie in de blokhut optimaal is. Niet geheel onbelangrijk, is dampdoorlatende waterkerende folie. Deze folie zorgt ervoor dat u niet te maken krijgt met vochtproblemen in uw blokhut.

Dak isoleren

Ook het dak van een blokhut is te isoleren. Dat kan men op drie verschillende manieren doen. Middels de koud dak methode, warm dak methode en de omgekeerde dak methode. Wanneer u gebruik maakt van de koud dak methode, isoleert u het dak aan de binnenkant van de blokhut. Bij de warm dak methode isoleert u het dak aan de buitenkant van de hut. Isoleert u het liefst bovenop de blokhut? Kies in dat geval voor de omgekeerde dak methode.

Vloer isoleren

Welke vloer gebruik je in de blokhut? In een blokhut kunnen verschillende soorten vloeren worden gebruikt. Denk hierbij aan een vloer gemaakt van tegels, een betonplaat of straatwerk. Echter zijn voorgaande soorten vloeren niet aan te raden wegens temperatuurverschillen. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is en er sprake is van veel temperatuurverschillen, is het aan te raden om in de blokhut een houten vloer te plaatsen of te laten plaatsen. Een houten vloer wordt op onderbalken geplaatst, waardoor de planken niet direct op de ondergrond geplaatst zijn. Doordat er tussen de houten vloer en de grond een kleine ruimte ontstaat, is dit direct isolatie. Zodoende ontstaat er minder condens op de vloer. Vervolgens kunt u tussen de houten latten van de fundering isolatieplaten aanbrengen.

Glaswol

Glaswol is een van de meest gebruikte isolatiematerialen. Het materiaal is niet duur en isoleert uitstekend. Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt van zand en glas en wordt niet alleen gebruikt voor het isoleren van onder andere blokhutten, maar is ook vaak terug te vinden in dekens. Wanneer u glaswol gebruikt wordt er lucht in gespoten, waardoor de lucht niet kan circuleren en het niet mogelijk is om warmte af te voeren. Zodoende ontstaat er een isolerende luchtlaag. Doordat glaswol een open structuur heeft met een hoge isolatiewaarde, wordt het veel gebruikt bij wandisolatie.

Steenwol

Steenwol is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van - de naam zegt het al - steen. Om die reden wordt dit isolatiemateriaal in de volksmond ook wel rotswol isolatie genoemd. Dit isolatiemateriaal wordt gesmolten in ovens, met een temperatuur van maar liefst 1400°C. Nadat het materiaal gesmolten is, wordt het tot draden gestold. In combinatie met een speciaal bindmiddel maakt men de draden hard, totdat het een mat vormt. Het is leverbaar in de vorm van dekens, maar ook in de vorm van platen. Steenwol wordt net als glaswol veel gebruikt voor het isoleren van wanden en beschikt over een hoge isolatiewaarde.

Wat is beter, glaswol of steenwol?

Zoals u leest, zijn glaswol en steenwol beide geschikt voor het isoleren van uw blokhut. Echter is glaswol goedkoper dan steenwol en heeft dit materiaal bij dezelfde dikte als steenwol een hogere isolatiewaarde. Om die reden is het beter om gebruik te maken van glaswol. Neem voor meer informatie over het beste isolatiemateriaal gerust contact met ons op.

Meer weten over het isoleren van een blokhut?

Heeft u een vraag over de mogelijkheden van het isoleren van een blokhut op maat van Fries Houtbouw? Neem gerust contact op voor vrijblijvend deskundig advies, we helpen u graag verder.

Comments are closed.