Vandaag de dag kiezen steeds meer mensen ervoor om in blokhutten te wonen. Heeft u een blokhut, en vraagt u zich af of u daar in mag wonen? Of overweegt u de aanschaf van een blokhut en vraagt u zich daarom af waar u deze allemaal voor mag gebruiken? Wanneer heeft u eigenlijk een vergunning nodig, en wanneer niet? Lees verder!
Mag je in een blokhut wonen?
Steeds meer mensen gaan op zoek naar alternatieven voor een woning. De prijzen van woningen zijn immers hoog en het aanbod aan woningen is gering. Een blokhut of een tuinhuis is een veelgekozen optie. Maar ook wanneer uw zoon of dochter op kamers maar hier geen budget voor heeft, kan een blokhut in de tuin uitkomst bieden. Kan een ouder uw ondersteuning goed gebruiken en er in het verzorgingstehuis geen huis vrij is? Ook in zulke situaties biedt een tuinhuis of blokhut in de tuin uitkomst. Maar wat mag er wel en wat mag er niet?U mag zeker in een blokhut wonen, maar er gelden een aantal voorwaarden.
Blokhut als permanente woning
We kunnen ons best voorstellen dat u zich af vraagt of je in een blokhut mag wonen. Er wonen niet voor niets steeds meer mensen in een blokhut, maar dan in de vorm van een tiny house. Het is niet toegestaan om zomaar in een blokhut te wonen. Het is wel toegestaan, maar dan onder een aantal voorwaarden. Wanneer u er permanent in wilt wonen, moet u hem op een plek zetten die een woonbestemming heeft.
Blokhut als niet permanente woning
Wilt u de blokhut gebruiken als niet permanente woning, bijvoorbeeld omdat u hem gaat gebruiken als recreatiehuisje, extra slaapkamer of een mantelzorgwoning? In dat geval is het in veel gevallen wel mogelijk om de blokhut zonder vergunning te plaatsen en te gebruiken. We raden aan om de gemeente waarin u woont om de in uw gemeente geldende regels te vragen. Zo mag u een mantelzorgwoning zonder vergunning bouwen. Let er echter op dat u de mantelzorgwoning na het eindigen van de mantelzorg niet als huis mag gebruiken. Helaas betekent dit dat u de badkamer en de keuken er uit moet halen.
Aan welke eisen moet de blokhut voldoen?
Aan welke eisen een blokhut voor permanente bewoning moet voldoen, is geheel afhankelijk van de eisen die uw gemeente stelt. Ook zijn er een aantal factoren die mee spelen, zoals de duur van de periode waarin u er woont. Maar ook de gewenste ruimte en luxe spelen een rol. Het is allereerst van groot belang dat het uiterlijk van de blokhut aansluit bij de wensen van de gemeente, uiteraard moet het huis aan het bouwbesluit voldoen. Niet geheel onbelangrijk, is de isolatie van de blokhut. Om aangenaam in de blokhut te wonen is isolatie geen overbodige luxe.
Blokhut op maat
Wij produceren verschillende soorten blokhutten op maat, bijvoorbeeld in uw eigen tuin. U bepaalt helemaal zelf hoe de blokhut er uit komt te zien. Heeft u bijvoorbeeld voorkeur voor een blokhut met veranda, zodat u ook tijdens slechter weer kunt vertoeven in de tuin, onder de veranda? En naar welke houtsoort gaat uw voorkeur eigenlijk uit? U kunt kiezen uit onder andere douglas hout, rabat, vuren, meranti, lariks of voor een van de andere houtsoorten. Bovendien maakt u zelf de keuzes voor het dak van de blokhut op maat, de ramen en de plaatsing in bijvoorbeeld de tuin. We staan u graag bij gedurende het proces.
Meer weten over wonen in een blokhut?
Heeft u een vraag over wonen in een blokhut van Fries Houtbouw, of heeft u een vraag over de verschillende blokhutten die we aanbieden? Of wilt u weten hoe u een blokhut bouwt?? Neem gerust contact op voor meer informatie door een e-mail te sturen naar info@frieshoutbouw.nl, te bellen naar 06- 21680171 of uw vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier. Vervolgens komen we zo snel mogelijk bij u terug met meer informatie. Graag vertellen we meer over de mogelijkheden.