Wat kost houtbouw?

Houtbouw wordt steeds populairder in Nederland en daarbuiten, maar wat kost houtbouw eigenlijk? Misschien twijfelt u welke bouwmethode u moet kiezen, gaat u voor houtbouw of toch voor iets anders? In deze blog leest u alles wat u moet weten. Er is vooraf geen vaste prijs te noemen voor houtbouw, maar wij kunnen u met de kennis van Fries Houtbouw wel een aantal tips meegeven.

Wat is houtbouw?

Houtbouw is een breed begrip en verwijst naar alle bouwwerkzaamheden waarbij hout het belangrijkste bouwmateriaal is. Of het nu gaat om houtskeletbouw of de bouw van een volledig houten tuinhuis, dit is allemaal houtbouw. Hout is een veelzijdig en duurzaam materiaal dat al zo lang men zich het kan herinneren wordt gebruikt in de bouw, met name in Midden- en Noord-Europa. Houtbouw kent de laatste jaren wel een groei in populariteit. Zo zien we tegenwoordig veel houten hekwerken en schuttingen, maar ook volledige woningen of schuren kunnen volledig van hout worden gebouwd.

Dat houtbouw steeds populairder wordt kan worden verklaard door de voordelen die hout als bouwmateriaal met zich meebrengt. Zo heeft hout een lange levensduur en is het vaak een stuk goedkoper dan andere bouwmaterialen van dezelfde kwaliteit. Naast dat hout een materiaal is dat duurzaam en stevig is, heeft het ook een warme uitstraling en een esthetiek die veel mensen aanspreekt. Houtbouw is daardoor geschikt voor tal van toepassingen. De kosten van houtbouw variëren afhankelijk van verschillende factoren:

  • Grootte van het project
  • Materiaalkeuze
  • Complexiteit
  • Gewenste isolatieniveau

Hoe snel gaat houtbouw?

Houtbouw is een snelle bouwmethode. Dit is wel afhankelijk van de grootte van het project en de moeilijkheidsgraad van de constructie, maar vaak sneller dan andere traditionele bouwmethoden. Hout is een licht materiaal en kan vaak als prefab worden aangeleverd. Op de bouwlocatie kan er al gewerkt worden aan andere werkzaamheden, terwijl de houtconstructie wordt gefabriceerd in de fabriek. Prefab houtbouw wordt in delen naar de bouwlocatie gebracht en kan gemakkelijk in elkaar worden gezet. Zo is er op locatie minder tijd nodig voor maatwerk, wat heel wat uren arbeidskosten kan schelen.

Bij houtbouw is een aannemer ook minder afhankelijk van het weer. In plaats van dat de bouw stil komt te liggen door regen, kan er met hout gewoon doorgewerkt worden. Een project met houtbouw kan zo sneller worden afgerond, waardoor u zult besparen op de prijs in vergelijking met andere bouwprojecten.

Materiaalkosten

De kosten van houtbouw zijn ook afhankelijk van de materiaalkeuze. Er zijn veel verschillende soorten hout, maar over het algemeen is het een goedkoper materiaal dan veel andere bouwmaterialen. Hardhout zoals eikenhout is bijvoorbeeld duurder dan zachthout zoals dennenhout. Ook duurzamer hout met bijvoorbeeld een FSC-certificering kan duurder uitvallen, maar draagt wel bij aan een milieuvriendelijker bouwproces.

Naast het hout zelf zijn er ook kosten verbonden aan overige materialen, zoals isolatiemateriaal. Hout heeft van nature een goede isolerende werking, maar extra isolatiemateriaal wordt vaak aangeraden. Ook hier kunnen de kosten variëren afhankelijk van de productkeuze.

Onderhoud van houtbouw

Wanneer houtbouw goed wordt uitgevoerd, kan het minstens zo lang meegaan als traditionele bouw. Hiervoor zijn een goed ontwerp, een stabiele constructie en het juiste hout natuurlijk van belang. Om zeker te zijn van kwalitatief goede houtbouw, schakelt u een specialist in. Maar ook onderhoud speelt een belangrijke rol in de levensduur van houtbouw. Om hout zo lang mogelijk mee te laten gaan moet het goed worden onderhouden tegen rotten. Zo kunt u het hout regelmatig schilderen, beitsen of behandelen met insectenwerende middelen. Op deze manier voorkomt u dat het hout wordt aangetast of gaat rotten. Houtbeits of andere beschermende coatings zijn noodzakelijk voor het langdurige behoud van houtbouw en maken uiteindelijk maar een kleine percentage van de volledige bouwkosten uit.

Is houtbouw goedkoper?

Na het lezen van al deze informatie vraagt u zich natuurlijk af of houtbouw goedkoper is dan andere bouwmethoden. Zoals eerder gezegd zijn de kosten van houtbouw afhankelijk van een aantal factoren en is er geen vast prijskaartje aan te hangen. Soms zullen er ook kosten zijn voor bouwvergunningen met betrekking tot veiligheid, duurzaamheid of het uiterlijk van het bouwwerk.

Om antwoord te geven op de vraag of houtbouw goedkoper is dan traditionele bouw, zetten we de voordelen nog één keer voor u op een rij. Houtbouw is:

  • Prefab te fabriceren en snel te plaatsen
  • Zeer goed te isoleren
  • Duurzaam in productie en onderhoud
  • Flexibel materiaal
  • Weinig nabewerking nodig

Kortom, houtbouw is niet alleen een duurzamere, maar ook vaak een goedkopere optie dan traditionele bouwvormen. Dit verklaart ook dat deze bouwvorm steeds populairder wordt. U profiteert het meeste van de voordelen van houtbouw, als u het laat uitvoeren door een bedrijf dat gespecialiseerd is in houtbouw, zoals Fries Houtbouw. Benieuwd hoeveel uw houtbouw kost? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Fries Houtbouw voor uw houtbouwproject

Fries Houtbouw is al ruim 30 jaar specialist in houtbouw. Alle voordelen die hierboven zijn genoemd, kunnen door ons worden gerealiseerd. Heeft u een idee of ontwerp in uw hoofd? Niets is ons te gek. Wij zullen er alles aan doen om uw wensen en ideeën te realiseren. Wij gebruiken hoogwaardige en duurzame producten, wat u ook nog eens garantie op onze geplaatste bouwwerken oplevert. Bent u op zoek naar houtbouw in Groningen, Assen of Tynaarlo? Geen zorgen, met onze landelijke levering kunt u overal in Nederland bij Fries Houtbouw terecht.

Vragen over houtbouw?

Heeft u vragen over houtbouw of bent u benieuwd wat Fries Houtbouw voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Naast dat wij uw vragen zullen beantwoorden, geven wij u gratis advies met Friese nuchterheid! U kunt ons bereiken door te bellen naar 06-21680171 of te mailen naar info@frieshoutbouw.nl. Of vul het contactformulier in, dan nemen wij graag contact met u op.

Contact opnemen Offerte aanvragen