Hoe bouw je een houten schuur?

Het bouwen van een houten schuur is een bevredigend project dat zowel praktisch als esthetisch aantrekkelijk kan zijn. In dit artikel behandelen we stapsgewijs hoe u een houten schuur kunt bouwen en welke houtsoorten het beste zijn voor dit project. Of u nu op zoek bent naar extra opslagruimte, een werkplaats, of gewoon een plek om uw tuinbenodigdheden op te slaan, een goed gebouwde houten schuur op maat kan aan al deze behoeften voldoen.

Stap 1: voorbereiding en planning

Voordat u begint met het bouwen van uw houten schuur, is het essentieel om een gedetailleerd plan te maken. Dit omvat het kiezen van de locatie, het bepalen van de grootte en het opstellen van bouwtekeningen.

 • Locatie: Kies een vlakke, goed gedraineerde plek in uw tuin. Zorg ervoor dat de locatie gemakkelijk toegankelijk is en voldoende ruimte biedt voor de schuur en eventuele uitbreidingen.
 • Maat en ontwerp: Bepaal de afmetingen van de schuur op basis van uw behoeften en de beschikbare ruimte. Denk na over de functies die de schuur moet vervullen, zoals opslag of werkruimte, en ontwerp dienovereenkomstig.
 • Vergunningen: Controleer of u een bouwvergunning nodig heeft. Dit verschilt per gemeente en is afhankelijk van de grootte en het gebruik van de schuur.

Stap 2: het fundament leggen

Een stevig fundament is heel belangrijk voor de duurzaamheid en stabiliteit van uw schuur. Er zijn verschillende soorten funderingen die u kunt overwegen, zoals betonplaten, betonnen pijlers of een houten frame.

 • Betonplaten: Dit is een van de meest duurzame opties en biedt een solide basis. Het vereist echter meer werk en materialen.
 • Betonnen pijlers: Deze zijn eenvoudiger te installeren dan betonplaten en bieden toch een stabiele basis.
 • Houten frame: Dit is een lichtere optie en kan voldoende zijn voor kleinere schuren.

Stap 3: de structuur opbouwen

Nu het fundament klaar is, kunt u beginnen met de opbouw van de schuur. Dit omvat het plaatsen van de vloerbalken, het bouwen van de wanden en het bevestigen van het dak.

 • Vloerbalken: Leg de vloerbalken op het fundament en bevestig ze stevig. Dit vormt de basis waarop de rest van de schuur zal staan.
 • Wanden: Bouw de wanden afzonderlijk en til ze op hun plaats. Zorg ervoor dat ze stevig zijn bevestigd en goed uitgelijnd.
 • Dak: Kies een dakstijl die past bij het ontwerp van uw schuur. Het dak kan een plat, schuin of puntdak zijn, afhankelijk van uw voorkeur en de hoeveelheid neerslag in uw regio.

Stap 4: afwerking en bescherming

Om uw houten schuur te beschermen tegen de elementen, is het belangrijk om de juiste afwerking en bescherming toe te passen.

 • Beits of verf: Breng een hoogwaardige beits of verf aan om het hout te beschermen tegen vocht, UV-straling en insecten. Dit verlengt de levensduur van uw schuur aanzienlijk.
 • Dakbedekking: Kies voor dakbedekking, zoals dakpannen, golfplaat of dakpanplaten
 • Isolatie: Overweeg om uw schuur te isoleren, vooral als u van plan bent om deze het hele jaar door te gebruiken. Isolatie helpt om de temperatuur te reguleren en vermindert condensatie.

Wat is het beste hout voor een schuur?

Bij het bouwen van een houten schuur zijn vuren, lariks en red ceder uitstekende opties, elk met unieke voordelen. Vurenhout is betaalbaar en gemakkelijk te bewerken, maar vereist wel behandeling tegen vocht en insecten voor een langere levensduur. Lariks is duurzaam en heeft een natuurlijke weerstand tegen rot, waardoor het ideaal is voor buitengebruik zonder chemische behandeling. Red ceder staat bekend om zijn prachtige kleur en natuurlijke oliën die bescherming bieden tegen insecten en schimmels, waardoor het een uitstekende keuze is voor een duurzame houten schuur. De beste houtsoort voor uw schuur hangt af van uw specifieke wensen. Neem gerust contact op, we denken graag met u mee.

Houten schuur laten bouwen? Neem contact op

Wilt u meer weten over het bouwen van een houten schuur, of wilt u de klus uitbesteden aan een specialist? Op het internet vindt u vele bedrijven die houten schuren bouwen, maar ook blokhutten en bergingen en overkappingen. Bekijk gerust de verschillende aanbieders uit uw omgeving en neem contact op. Een van deze aanbieders is Fries Houtbouw. Fries Houtbouw is al meer dan 30 jaar een toonaangevend bedrijf in de houtbouw en weet al uw wensen en ideeën te verwezenlijken. Vraag een offerte aan of neem contact op voor het bespreken van de mogelijkheden.

Comments are closed.